събота, 4 август 2012 г.

Домашно приготвен хляб Често имам питания от познати и приятели по темата. Приготвянето на Хляб е предизвикателство. Изисква определена психологична нагласа. С една дума определено, това е "ДУША". Персоната, която меси и пече хляба, трябва да е в душевен покой и да вложи много "позитив" в това, което върши. Не използвайте популярните домашни хлебопекарни, месете на ръка. Основните съставки са известни на всички - брашно, течност, набухвател /мая, сода, бакпулвер/. И тук идва момента за въображението на Хлебаря... Ще се слагат ли подправки и какви, семена, домати, маслини, сирене, яйце, мляко и т.н. Брашното /или микса от брашна/ се пресява за да получи достатъчно въздух за последващото втасване. Добавяте останалите "добавки" споменати по-горе. Ако е "соден" хляб, содата се разбива в кисело мляко. Ако е с мая, тя се разтваря със захар в течността /вода, мляко, суроватка/, престоява, докато "бухне" и тогава се добавя към останалите продукти. Слагате течноста и започвате да месите на ръка. При необходимост добавяте или течност, или брашно до получаване на желаната плътност. Печете до готовност. Има и техника за хляб, която използва така наречената "жива закваска". Тя се получава като оставите брашно, разбито на кашичка с вода и/или мляко на стайна температура докато започнат да се образуват мехурчета. Трябва обаче да се внимава, защото освен полезните бактерии, закваската може да се зарази от въздуха и с някои патогени.

Няма коментари:

Публикуване на коментар